Doe mee

Fairtrade Bodegraven-Reeuwijk

Als bedrijf of organisatie

U kunt uw bedrijfof organisatie bij klanten, werknemers en pubiek profileren als Fairtrade bedrijf. U werkt dan mee aan een FAIRE verdeling van welvaart.

Als winkel of horecabedrijf

U kunt uw winkel of horecazaak bij klanten, werknemers en pubiek profileren als Fairtrade bedrijf in Bodegraven-Reeuwijk.

Als consument

Als consument, werknemer of inwoner van Bodegraven-Reeuwijk kunt u een belangrijke rol spelen in eerlijke handel door Fairtrade producten te kopen.

Als vrijwilliger

Bodegraven-Reeuwijk is Fairtrade Gemeente dankzij de inzet van vrijwilligers. Wij organiseren diverse activiteiten, maar hebben nog meer plannen! We kunnen meer bereiken als meer vrijwilligers meedoen. Iets voor jou?

Doe mee!

Iedereen in Bodegraven-Reeuwijk kan meedoen met de Fairtrade Gemeente Bodegraven-Reeuwijk campagne. Meedoen loont. Voor jouzelf, voor jouw organisatie, maar vooral ook voor boeren en producenten in ontwikkelingslanden. De meerwaarde van het meedoen is voor iedereen anders. Voor de een is dat het opbouwen van een groter netwerk en het opdoen van werkervaring. Voor de ander is dat promotie of het met trots kunnen laten zien welke fairtrade producten ze verkopen of serveren. Maar, wat ze allemaal gemeen hebben, is dat ze via de campagne die samen met andere bedrijven, winkels, inwoners en de lokale overheid wil werken aan meer eerlijke handel in Bodegraven-Reeuwijk.

Je doet mee door zelf fairtrade producten te verkopen of te gebruiken en dat actief uit te dragen. Daarnaast kun je lid worden van de kerngroep in Bodegraven-Reeuwijk die actief andere mensen en organisaties in de gemeente stimuleert om ook te kiezen voor fairtrade. Ook jij kunt een bijdrage leveren aan armoedebestrijding in ontwikkelingslanden!

Doe je mee?

contactform

De criteria om deelnemer te worden zijn per sector verschillend

Voor een bedrijf of organisatie geldt dat een minimaal aantal eerlijke producten worden ingekocht en gebruikt.
De indicatoren zijn: 
  • fairtrade koffie en thee (eventueel te vervangen door fairtrade koffie en cacao);
  • aangevuld met melk, suiker en/of iets erbij (bijv. een chocolaatje) met het  fairtrade-keurmerk;
  • zo mogelijk ook andere producten, zoals fruit en zoetwaren in de kantine en/of bijvoorbeeld fairtrade kerstpakketten;
  • 0p de website, in het bedrijfsblad of via andere communicatiekanalen aangeven dat deze fairtrade producten worden gebruiken.

Bij winkels of horeca is een indeling gemaakt in supermarkten, giftshops, vrije tijd, horeca en overig, zoals de gemeente of kledingwinkels. Per categorie zijn indicatoren opgesteld. Dit varieert van min. 2 of 4 producten op verschillende afdelingen met het Fairtrade- of een vergelijkbaar -keurmerk, die te koop worden aangeboden.

Het assortiment van producten met een Fairtrade-keurmerk is groot. Van de meeste producten zijn fairtrade-varianten te vinden.

Ook is het mogelijk dat u deelnemer bent geworden omdat u MVO (Maatschappelijk Verantwoord Ondernemer) in uw bedrijfsvoering hebt opgenomen. Fairtrade is immers onderdeel van een bredere beweging voor duurzaamheid. 

Dit jaar (2021) worden deze landelijke  criteria en de categorieën opnieuw tegen het licht gehouden en worden geüpdatet. Zo zal het criterium MVO veranderen in het criterium SDG’s  (Sustainable Development Goals), zie  www.sdgnederland.nl Dit zijn de doelstellingen 2015-2030 die de VN geformuleerd heeft tegen armoede, honger, waardig werk, verantwoorde productie en consumptie, etc. 

We zullen u hierover later informeren.