Fairtrade gemeente

Fairtrade Bodegraven-Reeuwijk

Bodegraven-Reeuwijk is sinds november 2017 een officiële Fairtrade. Daar zijn we heel trots op. Fairtrade Gemeente is een eervolle titel die aangeeft dat een stad of dorp bijzonder veel aandacht besteedt aan eerlijke handel. In een Fairtrade Gemeente worden veel fairtrade producten verkocht, gekocht en gebruikt door supermarkten, kledingwinkels, kerken, verenigingen, scholen, bedrijven, de gemeente, consumenten, etc. Het unieke element aan de campagne is dan ook dat iedere doelgroep in een gemeente hierbij wordt betrokken. Fairtrade Gemeente is een internationale campagne waar vele landen, steden en dorpen aan meedoen. In ruim 10 jaar tijd is het uitgegroeid tot een zeer succesvol burgerinitiatief, waardoor er nu bijna 2000 Fairtradegemeenten zijn in 28 landen. Steden die meedoen zijn onder andere Rome, Parijs, Utrecht, Rotterdam, Den Haag, Amsterdam en Londen. In Nederland hebben nu 79 gemeenten de titel behaald en zijn in nog ruim 70 gemeenten werkgroepen actief om zich hierbij aan te sluiten.

Gemeenten die meedoen met de campagne geven hiermee aan eerlijke handel een warm hart toe te dragen en werk te maken van economische bevordering in ontwikkelingslanden. De campagne gaat niet uit van traditionele ontwikkelingshulp, maar juist van handel maar dan wel eerlijke handel. Dat is duurzaam en eerlijk! Boeren en producenten krijgen een gegarandeerde minimumprijs om in basisbehoeften te kunnen voorzien, plus een premie die gebruikt kan worden om te investeren in de eigen gemeenschap. Deelname aan de campagne is een eenvoudige, leuke, maar ook effectieve manier om lokaal een verschil te maken voor kleine boeren en producenten elders in de wereld. Lees meer op www.fairtradegemeenten.nl

Duurzame handel

De Fairtrade Gemeente campagne stimuleert fairtrade in Nederland. De campagnecriteria (1 tot en met 5) zijn daarom primair gericht op het vergroten van de vraag en het aanbod van fairtrade producten. Er bestaan echter meer initiatieven die werken aan een betere wereld. Initiatieven die bijvoorbeeld gericht zijn op duurzame productie (zoals Utz Certified en Rainforest Alliance), op biologische productie (zoals EKO), op duurzame bosbouw (FSC) en op duurzame visvangst ( MSC). Deze initiatieven hebben de fairtrade principes niet (allemaal) opgenomen in hun standaarden. De Fairtrade Gemeente campagne beloont deze initiatieven dus niet als fairtrade, maar via criterium 6 – Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen.