De Stichting Fairtrade Bodegraven-Reeuwijk viert, in samenwerking met de Protestantse Gemeente de Ark en de Wereldwinkel Reeuwijk, op dinsdagavond 6 oktober 2020 de 200e geboortedag van activist en schrijver Eduard Douwes Dekker, beter bekend als Multatuli.  Deze feestelijke bijeenkomst was al eerder gepland maar kon vanwege corona toen niet doorgaan.

Kom ook naar de viering van 200 jaar Multatuli, met de film Op zoek naar Max Havelaar en wethouder Oskam over Multatuli als inspiratiebron voor nu.

Max Havelaar

In zijn beroemde roman Max Havelaar beschrijft Douwes Dekker uit eigen ervaring hoe Nederland ruim anderhalve eeuw geleden de bevolking uitbuitte en onderdrukte in Oost-Indië, het huidige Indonesië. Dit thema is nog steeds actueel. Want, nu zijn het de multinationals die de macht hebben en worden mensen nog steeds uitgebuit. Dit onderwerp van eerlijke handel en eerlijke prijs is de agenda van Fairtrade organisaties wereldwijd. Zij werken onder andere met het keurmerk dat naar Max Havelaar is genoemd. 

Straattheater

Theatergroep Maskerade uit Waddinxveen heeft het boek Max Havelaar bewerkt tot straattheater. Die voorstelling is de kern van de film die voorzitter Roelof Schut van Maskerade gemaakt heeft: Op zoek naar Max Havelaar. Daarbij gaat het om de vraag hoe het kan dat een 160-jaar oud boek nog steeds mensen aanzet om in actie te komen tegen oneerlijke handel.  

De film toont onder meer een gesprek met Chris van de Ven uit het Gelderse Duiven. Hij is al een leven lang begeesterd door het werk van Multatuli. Met de jeugdgroep Hope XXL streeft hij al jaren naar verandering met als motto: ‘Verander de wereld, begin bij jezelf’. 

Multatuli Bodegraven Reeuwijk

Multatuli – Eduard Douwes Dekker

Klaartje Groot van het Multatuli huis in Amsterdam komt erin aan het woord over de persoon Eduard Douwes Dekker en wat hem dreef om De Havelaar te schrijven. Een vuistdik boek dat geen roman is, maar een politiek pamflet. Wat heeft dit boek na de verschijning in 1860 teweeggebracht? Wat is aantrekkingskracht van de Havelaar op wereldverbeteraars van onze tijd? Wat zou hij denken van de handelspraktijken van onze tijd?

Vragen staat vrij

Na de film is er een interview met wethouder Duurzaamheid Oskam van de gemeente Bodegraven-Reeuwijk over Multatuli als inspiratiebron voor het nu. Hierbij is ruim gelegenheid om vragen te stellen en met elkaar in gesprek te gaan.

Iedereen is van harte welkom:

Viering 200 jaar Multatuli
6 oktober 2020
De Ark, ’t Kerkestuk 1, Reeuwijk-Brug
Start 20.00 uur en de avond duurt tot circa 21.30 uur.

Vanaf 19.30 uur staat de koffie of thee voor u klaar.  

LET OP!

Vanwege Corona is het aantal plaatsen beperkt en vragen wij u om zich vooraf aan te melden bij:
ingefroger@kpnmail.nl 
via 06-41490650

Fairtrade Bodegraven Reeuwijk

Meer weten over Fairtrade gemeente Bodegraven Reeuwijk?
Stuur een bericht en u krijgt zo snel mogelijk een reactie.