De Fairtrade Week 24 oktober – 31 oktober 2020

Fair Fashion, Eerlijke Mode. Dat is het thema van dit jaar. Vanaf 24 oktober zetten 14 winkels in Bodegraven-Reeuwijk hun eerlijke kleding en accessoires in de etalages. Wij roepen u op om de etalages te gaan bekijken en te beoordelen. Daarnaast geeft ook een jury van wethouders en ondernemersvertegenwoordigers een beoordeling. De winkelier met de mooiste en meest duidelijke etalage krijgt dan de eer, van zowel het publiek als de jury. 

Eerlijke mode

Juist in deze onzekere tijd is het kopen van fairtrade producten belangrijk. Boeren en arbeiders in ontwikkelingslanden worden hard geraakt door Covid-19. Maar, ook lokaal hebben winkeliers het moeilijk. Deze Fairtrade campagne wordt dan ook gesteund door de Koop Lokaal actie van de ondernemers. Fairtrade Gemeente vraagt landelijk aandacht voor Eerlijke Mode. Zo tonen niet alleen in Bodegraven-Reeuwijk 14 winkels hun eerlijke kleding, maar ook in Gouda doen 11 winkels mee.

Koop daarom nu lokaal en fair, je draagt daarmee bij aan daar en hier. Alleen samen maken we het verschil!

De impact van je kledingkeuze

Fairtrade wil consumenten bewust maken van de impact die hun kledingkeuze heeft op mens en milieu. Veel van de kleding die wij dragen, wordt gekocht in fast fashion ketens zoals Zara en Mango. Deze kleding wordt onder mensonterende omstandigheden geproduceerd in landen als Bangladesh en Vietnam. Lange dagen zonder pauzes, een moordend tempo, lage lonen en ver weg van huis en familie. Gelukkig is er een tegenbeweging die groeit, steeds meer winkels kopen bewust duurzame merken in. Er is dus een fair fashion aanbod.


De invloed van Covid-19 op de kledingindustrie

Begin 2020, toen Covid-19 de wereld stillegde, waren veel winkelstraten uitgestorven. Winkels bleven daardoor met voorraden zitten. Grote internationale ketens weigerden zelfs te betalen voor werkzaamheden die al verricht waren. Kledingarbeiders in de fabrieken werden en zijn de dupe. Voor hen betekent het simpelweg: geen werk, geen inkomen. Het overschot aan kleding heeft niet alleen een enorme impact op de kledingmakers, maar ook op het milieu. De meeste kleding zal namelijk worden verbrand. Onlangs werd aangekondigd dat ook hier een kentering op komst is en dat men dit gaat recyclen. We gaan de goede kant op. Kleding is geen wegwerpartikel!

Wil jij ook je garderobe verduurzamen?

Kies dan vaker voor een kledingstuk dat duurzaam voor mens en milieu is geproduceerd. Vraag ernaar in jouw favoriete winkel.

Welke etalage vind jij het mooist?

De Fairtrade groep in Bodegraven-Reeuwijk werd verrast door het enthousiasme dat zij aantrof bij winkeliers. Van Punt;Komma tot Margriet, van Wereldwinkel tot Kaars Schoenenhuis (zie onderstaand overzicht). Allemaal zetten zij hun duurzame merken graag in de spotlights. Vraag in de winkels naar het deelnemersformulier en doe mee aan de beoordeling van de etalages.

Volg Fairtrade Bodegraven-Reeuwijk op Facebook en blijf op de hoogte van het laatste nieuws.

Meer informatie?

Stuur een bericht naar Fairtrade Bodegraven-Reeuwijk.