UPDATE

16 maart 2020 – In verband met de maatregelen ten gevolge van het Coronavirus gaat de geplande feestelijke viering op 31 maart 202 NIET door. Zodra er een nieuwe datum bekend is, zullen we dit laten weten.

Max Havelaar-film en wethouder Smits over Multatuli als inspiratiebron voor Fairtrade

De Stichting Fairtrade Bodegraven-Reeuwijk viert dinsdagavond 31 maart 2020, in samenwerking met de Protestantse Gemeente “de Ark” en de Wereldwinkel Reeuwijk, de 200e geboortedag van activist en schrijver Eduard Douwes Dekker, beter bekend als Multatuli. In zijn beroemde roman Max Havelaar beschrijft Douwes Dekker uit eigen ervaring hoe Nederland ruim anderhalve eeuw geleden de bevolking uitbuitte en onderdrukte in Oost-Indië, het huidige Indonesië. 

Dit thema is ook nu nog actueel. Want nu zijn het de multinationals die de macht hebben en worden mensen nog steeds uitgebuit. Dit onderwerp van eerlijke handel en eerlijke prijs is het agendapunt van Fairtrade organisaties wereldwijd. die o.a. werken met het keurmerk dat naar Max Havelaar is genoemd. 

Op zoek naar Max Havelaar

Theatergroep Maskerade uit Waddinxveen heeft het boek Max Havelaar bewerkt tot straattheater. Die voorstelling is de kern van de film die voorzitter Roelof Schut van Maskerade gemaakt heeft: Op zoek naar Max Havelaar. Daarbij gaat het om de vraag hoe het kan dat een 160 jaar oud boek nog steeds mensen aanzet om in actie te komen tegen oneerlijke handel.  

In de film onder meer een gesprek met Chris van de Ven uit het Gelderse Duiven. Hij is al een leven lang begeesterd door het werk van Multatuli. Met de jeugdgroep Hope XXL streeft hij al jaren naar verandering met als motto: ‘Verander de wereld, begin bij jezelf’.  Bekijk hieronder de trailer van de film.

Eduard Douwes Dekker – Multatuli

Klaartje Groot van het Multatuli huis in Amsterdam komt erin aan het woord over de persoon Eduard Douwes Dekker en wat hem dreef om De Havelaar te schrijven. Een vuistdik boek dat geen roman is maar een politiek pamflet. Wat heeft dit boek na de verschijning in 1860 teweeggebracht. En wat is aantrekkingskracht van de Havelaar op wereldverbeteraars van onze tijd? Wat zou hij denken van de handelspraktijken van onze tijd?

In gesprek met Robèrt Smits

Na de film is er een gesprek met wethouder Duurzaamheid Robèrt Smits van de gemeente Bodegraven-Reeuwijk en ruim gelegenheid om vragen te stellen en met elkaar in gesprek te gaan.

Komt u ook?

Iedereen is van harte welkom in “De Ark”, ’t Kerkestuk 1, Reeuwijk-Brug.
De avond begint om 20.00 uur en duurt tot circa 21.30 uur.
Vanaf 19.30 uur staat de koffie of thee voor u klaar.