Punt Komma van Renske en Klaas Jan van Dam is een bijzondere kledingzaak in Bodegraven. Zij hebben onlangs opnieuw een stap gezet in de richting van duurzaam en verantwoord ondernemen. Hun leuze daarbij is: “Er is geen planeet B”.

De leveranciers van hun kledingmerken zijn onder de loep genomen en alleen die merken die actief werken aan verduurzaming zijn aangehouden. Anderen vallen af. Het gezamenlijk werken aan meer bewustwording is van belang. Renske zegt dat het haar niet past om met de vinger te wijzen of te klagen dat een merk niet volledig duurzaam of fairtrade is.

Transparant zijn

Het is belangrijk dat een producent in zijn hele keten van grondstof tot kledingstuk bezig is om het beter te doen en dat hij daar transparant in is. ”De klant moet in dat proces worden mee genomen. In de winkel staan glazen potten met diverse grondstoffen van kleren. Wanneer je dat aan de klanten laat zien begrijpen ze veel beter wat er aan de hand is en waarom je verschillende keuzes kunt maken.

“De klanten mogen wel consumeren, maar dan bewust. Geen wegwerp maatschappij, maar duurzame kwaliteit met een eerlijke prijs. Daar gaat het om”.


Fairtrade is voor Punt Komma niet per se heilig. Sommige producenten of leveranciers gaan verder dan het keurmerk fairtrade. Echte ontwikkelingen die leiden naar een betere wereld blijven over, valse beloftes vallen door de mand. Maar daar waar ze kunnen kiezen zij voor fairtrade. 

Meer informatie?

Kijk op www.puntkomma.nu/; of volg Punt Komma op Facebook en Instagram.