Er waren tijdens de Fairtrade week eind oktober 13 speciale etalages ingericht. In Bodegraven bij Punt ; Komma, Jones & Jones, Shoeby Fashion, Ellen Z, Pull of Polo, IFY!, Margriet en de Wereldwinkel , in Reeuwijk bij Kaars Schoenenhuis, Burgerkleding, Optiek Kijk de Kruif en de Wereldwinkel en in Nieuwerbrug door het Naaiatelier Djamila fashion. Er werden verantwoorde kleding en accessoires getoond, gemaakt van biologisch geteeld katoen, bamboe, hennep of gerecycled uit petflessen. 

Winnaars mooiste Fairtrade etalage

Een jury bestaande uit wethouder Kees Oskam, wethouder Inge Nieuwenhuizen, Jan Oostveen (voorzitter OPBR en Koop Lokaal) en Ernst Willem van der Lee (voorzitter Miereakker) heeft alle etalages bekeken en de winkeliers gesproken. Zij stonden uiteindelijk voor een lastige keuze, omdat de meeste winkeliers er zeer veel werk van had gemaakt.

Juryprijs voor Burgerkleding in Reeuwijk
Hun etalage was prachtig ingericht, had een duidelijke boodschap en er was goede informatie over hoe de kleding was geproduceerd. Verantwoorde mode is voor deze winkelier een bijna vanzelfsprekendheid.

Een eervolle vermelding gaat naar Pull of Polo in Bodegraven
Zij lieten eveneens duidelijk het verhaal van milieuvriendelijke en eerlijke kleding zien. 

Publieksprijs voor Naaiatelier Djamila fashion
Deze campagne heeft ook een breed publiek bereikt. Zo’n tachtig mensen vulden op een deelnemersformulier in wat zij de mooiste etalage vonden. De meeste stemmen gingen naar Naaiatelier Djamila fashion in Nieuwerbrug.  

Beide winnaars ontvingen donderdag 5 november bezoek van de Stichting Fairtrade. Esther van den Bor heeft hen de oorkondes en de bijbehorende prijs overhandigd.

Duurzame mode

Met het etaleren van duurzame mode is duidelijk geworden dat er voldoende aanbod is. Fairtrade Bodegraven-Reeuwijk hoopt dat het bewustzijn over de herkomst van kleding is gegroeid en dat meer mensen verantwoorde kleding gaan kopen en minder als wegwerpproduct gaan zien. 

Inspiratieboekje

In deze inspiratiebundel doen wij een greep uit de initiatieven die wij zijn tegengekomen. Met een paar leuke voorbeelden uit de praktijk.