Regelmatig zetten wij een van de deelnemers aan Fairtradegemeente Bodegraven Reeuwijk in het spotlicht. Deze keer is de beurt aan kledingzaak Burger Reeuwijk.

Tijdens de Fairtrade-week in oktober 2020 toonden kledingzaken in onze dorpen in speciale etalages hun bijdrage aan verantwoorde kleding. Denk aan kleding van biologisch geteeld katoen, bamboe, hennep of gerecycled uit petflessen of schoenen van autobanden. Uit de dertien deelnemende winkels werd Burger Reeuwijk gekozen als de jurywinnaar.  

1.       Waarom kiest u in uw winkel voor Fair Fashion mode?

Is er een tweede aarde? Nee! Laten we zuinig zijn op onze aarde. We móeten nu wat doen, om ervoor te zorgen dat deze planeet niet verder achteruitgaat. Kleding heeft een vervuilproces van jewelste. Daarnaast is het verschrikkelijk om te weten dat je kleding draagt die gemaakt is door mensen die in erbarmelijke omstandigheden werken en nauwelijks iets verdienen. Dit geldt ook voor ons. Wij vinden dat wij juist als winkel een steentje bij kunnen dragen door juist merken in te kopen die goed zijn voor het milieu en voor een eerlijke prijs gemaakt zijn. Wij kunnen met trots zeggen dat ons hele assortiment bestaat uit kwalitatief hoogstaande en vooral fijne kleding. Met aandacht voor fairtrade en duurzaamheid! Dit zorgt ervoor dat we met een gerust hart deze kleding kunnen verkopen aan onze klanten! Samen naar een duurzame toekomst.

2.       Waarom deed u als ondernemer mee aan de Fairtrade week vorig jaar over Fair Fashion?

Wij merken dat wij juist de spil zijn in het proces naar duurzame mode. Juist de retailers moet de consument bewust maken van wát ze kopen. Net zoals dat bio groenten/fruit 10 jaar geleden al bestond, maar nog nauwelijks in de schappen lag. Nu 10 jaar verder, worden supermarkten zelfs uitgebreid met hele bio afdelingen!

3.       Wat heeft deelname aan deze actie u opgebracht? Voor uzelf, uw klanten of uw omzet.

De deelname heeft gezorgd voor bewustwording bij de consument over welke impact een aankoop heeft op de planeet. Maar ook de nazorg voor een kledingstuk; de gebruiksfase van een kledingstuk heeft vaak net zoveel impact als de productiefase. Als consument kan je ervoor zorgen dit tot een minimum te beperken, door bewust om te gaan met bijvoorbeeld het wassen en drogen van kleding.

4.       Heeft u ideeën voor de toekomst van Fairtrade? Voor uw winkel, voor de samenleving of voor de Stichting Fairtrade.

Wij hopen dat over tien jaar er nog meer merken bewust met het milieu omgaan, en dat de consument ook duurzaamheid aan hun wensenlijstje toevoegen naast kleur en model.

Burger Reeuwijk