Op donderdag 27 mei 2019 ontving supermarkt PLUS Hoogendoorn in Waarder een speciale Banana Award uit handen van wethouder Smits. Deze supermarkt kiest voor 100% fairtrade bananen in de schappen.  

De Stichting Fairtrade Bodegraven-Reeuwijk feliciteert Plus Hoogendoorn met deze Award. We hopen dat de award ervoor zorgt dat ook de andere supermarkten in de gemeente Bodegraven Reeuwijk de overstap maken om alleen nog maar 100% fairtrade bananen aan te bieden in hun supermarkt. Zo weet de consument dat zij een eerlijke prijs betalen aan bananenboeren.

Banana Award
Bananen zijn het meest gegeten fruit in Nederland. We eten jaarlijks ruim 720 miljoen (!) bananen, zo’n 42 bananen per persoon. Bananen zijn gezond, lekker en makkelijk uit het vuistje op te eten.

Bij PLUS in Waarder hoeft de consument gelukkig niet meer te zoeken naar fairtrade bananen. Zij kopen al hun bananen volgens eerlijke handelsvoorwaarden in, herkenbaar aan het Fairtrade keurmerk.  Dit stelt organisaties van boeren en arbeiders in staat te investeren in betere leef- en werkomstandigheden.  De Stichting Fairtrade Bodegraven-Reeuwijk zet daarom deze supermarktgraag in het zonnetje met deze award.  

In het hele land zijn op deze manier lokale supermarkten beloond die kiezen voor eerlijk, duurzaam en verantwoord geproduceerde bananen. 

Eerlijke bananen
In 2018 zijn er in Nederland 32 miljoen kilo fairtrade bananen verkocht, dat is ongeveer 1,7 miljoen dollar premie. Per doos eerlijke bananen wordt één dollar extra betaald aan boerenorganisaties en plantages. De boeren beslissen democratisch waar zij deze premie aan besteden. Bijvoorbeeld aan investering in het bedrijf, het opknappen van hun huis, medische zorg of onderwijs. 

Over Fairtrade Gemeente

In totaal spannen in Nederland ruim honderd Nederlandse gemeenten zich in om de titel Fairtrade Gemeente te behalen of te behouden. Een gemeente verdient de fairtrade titel, als winkels, horeca, bedrijven en organisaties structureel kiezen om fairtrade producten te gebruiken of te verkopen.