Wethouder Oskam heeft bij De Prinses Beatrixschool in Bodegraven een Fairtrade-bord onthuld. Door Covid-19 was dit lang uitgesteld. De basisschool heeft deze titel verdiend, omdat zij de afgelopen jaren veel activiteiten hebben uitgevoerd.

Leren over Fairtrade

Alle leerlingen van de groepen 6 t/m 8 van de Prinses Beatrixschool gingen op excursie om meer te weten te komen over eerlijke handel. Zij hebben drie Fairtrade bedrijven bezocht waar zij producten met hun verhalen hebben leren kennen. De leerlingen hebben aan de hand van 12 keurmerken geleerd welke producten bijdragen aan een betere wereld omdat ze eerlijk, duurzaam, biologisch en/of lokaal zijn.


Door klimaatverandering (hogere temperaturen en meer extreme weersomstandigheden) hebben de boeren minder opbrengst. Ze moeten hard werken voor een te laag loon. Samenwerken, kennis en ervaring delen en een hogere prijs per kilogram (koffie, thee, cacao enzovoorts) zorgen ervoor dat de boeren beter verdienen.

Uitbuiten gaat over leefomstandigheden, te weinig loon, kinderarbeid, slavernij en ongezond werken en afhankelijk zijn van onbetrouwbare tussenhandelaars en machtige grote bedrijven. Eerlijke prijzen zijn daarom nodig om geen enkele medemens uit te buiten. Meer loon betekent dat boeren beter kunnen werken en geld overhouden om hun eigen gezondheid te verbeteren en om zelf en hun kinderen naar school te kunnen. Daarbij kunnen ze meer tijd en aandacht geven om het milieu (water, bodem, gezondheid van het gewas) goed te houden.


Prinses Beatrixschool doet mee

De Prinses Beatrixschool laat al haar leerlingen actief mee denken over eerlijke handel en fairtrade producten. Naast de excursie hebben de leerlingen zelf een Kahoot quiz over Fairtrade ontwikkeld. Ook schenkt de school fairtrade koffie en thee. Daarom verdient deze school het bord Wij Doen Mee / Fairtrade dat door wethouder Kees Oskam werd onthuld.

De Onderwijsgroep van de Stichting Fairtrade Bodegraven-Reeuwijk hoopt dat meer basisscholen aandacht willen gaan geven aan eerlijke handel. Zij ondersteunt hen graag met een binnen- of buitenprogramma.