Zojuist om 11.00 uur werd het startschot gegeven voor de campagne om Bodegraven-Reeuwijk een Fairtrade Gemeente te maken. De campagne sluit aan bij de inspanningen van de gemeente, lokale organisaties en ondernemers om duurzaamheid in Bodegraven-Reeuwijk te bevorderen op het gebied van wonen, leven en werken.

In een Fairtrade Gemeente zorgen inwoners, ondernemers, winkeliers en de lokale overheid samen voor meer eerlijke handel. De ambassadeurs van Fairtrade Bodegraven-Reeuwijk, wethouder Kees Oskam en supermarktondernemer Jim Koster, geven het startschot en installeren Esther van den Bor als voorzitter van de werkgroep Fairtrade Bodegraven-Reeuwijk. In restaurant Délifrance Reeuwijk vond de ceremonie plaats.

Achtergrondinformatie
Om te zorgen dat meer mensen in ontwikkelingslanden betere kansen krijgen, is het belangrijk dat meer producten volgens de Fairtrade principes worden verhandeld. Dat kan wanneer meer consumenten en bedrijven Fairtrade producten kopen, maar ook wanneer meer winkels, groothandels en cateraars Fairtrade producten aanbieden. De Fairtrade Gemeente campagne probeert daarom de vraag en het aanbod van Fairtrade in Nederland te vergroten.

Fairtrade Gemeente is een eervolle titel die aangeeft dat een gemeente bijzonder veel aandacht besteedt aan Fairtrade. Als lokale gemeenschap kun je de titel Fairtrade Gemeente bemachtigen. De gemeente ontvangt de titel wanneer de lokale gemeenschap voldoet aan de volgende zes campagnecriteria:

Een lokale werkgroep stimuleert Fairtrade en neemt het initiatief om de titel Fairtrade Gemeente te behalen en te behouden.
Het gemeentebestuur spreekt zich uit vóór Fairtrade, neemt dit op in beleid en koopt Fairtrade in.
Plaatselijke winkels en horeca verkopen Fairtrade producten
Lokale bedrijven en maatschappelijke organisaties kopen en gebruiken Fairtrade producten.
Lokale (media)aandacht voor Fairtrade
De werkgroep ondersteunt of onderneemt zelf initiatieven die bijdragen aan duurzaamheid/maatschappelijk verantwoord ondernemen.

[bron: Rebonieuws.nl]