Een enthousiast bestuur van de Stichting Fairtrade Bodegraven-Reeuwijk heeft op 23 mei de handtekening gezet onder de oprichtingspapieren. Zij gaan de werkgroep met een lange termijn ambitie ondersteunen en zetten hun eigen netwerk in om meer draagvlak te vinden bij inwoners en ondernemers. Als Stichting wordt de samenwerking met de gemeente op een andere wijze vorm gegeven en is het vinden van sponsoren of bijdragen vanuit het bedrijfsleven simpeler.

Het bestuur

Voorzitter – Marlou Min heeft beroepsmatig veel ervaring in bestuurlijke processen in zowel de onderwijs- en de ouderensector.

Secretaris -Lisbeth Hertogh is jarenlang raadslid voor de PvdA geweest in onze gemeente. Ze was initiator van de voorstellen om Fairtrade op de gemeentelijke agenda te plaatsen en te behouden. In de WereldWinkel van Reeuwijk is ze sinds jaar en dag actief.

Penningmeester – Dick Hoogendoorn is de filiaalhouder van de supermarkt Plus in Waarder. Maar daarnaast zit hij in de dorpsraad van Waarder, is lid van de brandweer en heeft Maatschappelijk Verantwoord ondernemen in zijn DNA zitten.

Stichting Fairtrade Bodegraven-Reeuwijk

Alle drie bestuursleden van de stichting zien het werken aan de Fairtrade erkenning van de gemeente als één van de facetten die bijdragen aan een duurzame gemeenschap. Niet alleen de prijzen van producten uit derde wereld landen moeten “eerlijk” zijn, maar ook die van producten en diensten uit eigen omgeving. Andere elementen van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) van bedrijven worden opgenomen in de plannen en activiteiten van de komende jaren.

Thema’s als afval, grondstoffen, arbeidsomstandigheden, sociale betrokkenheid worden gebruikt om bewustwording van het effect van eigen handelen en koopgedrag te vergroten. Elke aankoop die je als consument doet geeft immers kracht aan dat product. Maar niet alleen de individuele consument heeft die macht. Ook de inkopers van bedrijven, sportclubs, kerken en scholen kunnen de handel in eerlijke producten bevorderen. Dat betekent dat de winkels en andere leveranciers die eerlijke producten ook aan moeten bieden.

Fairtrade producten

Vraag en aanbod moeten beiden toenemen zeggen de bestuurders. Het kopen van fairtrade producten en het werken aan een eerlijke duurzame maatschappij gaat vanzelfsprekend worden. Daar gaan zij aan werken, samen met de bedrijven, organisaties en de gemeente.

 

In de Plus in Waarder is dat al zichtbaar gemaakt. Er hangen borden waarop een aantal uitgangspunten zijn verwoord.

 

Fairtrade Plus Waarder