Donderdag 29 juni onthulden wethouder Cees Oskam, raadslid Lisbeth Hertogh en directeur van de Watersnip John van Gemeren het bordje FAIRTRADE BEDRIJF bij De Rokende Turf in Reeuwijk.

Een feestelijke gebeurtenis die past in een feestelijk jaar, want de Watersnip bestaat 30 jaar. Het bedrijf heeft eerlijke handel al jaren ingebed in haar manier van werken en draagt dat op de website prachtig uit. Scholieren van groep 8 van de Waalse Louise de Colignyschool, Den Haag, ondersteunden het moment met een lied en een gedicht. John van Gemeren liet hen het logo van fairtrade vinden op de chocolade reep die alle kinderen als dank kregen.

Lisette van der Eijk, pr- en communicatiemedewerker bij Watersnip: “de Watersnip wil een bijdrage leveren aan een duurzame productie van voedsel en aan volwaardig inkomen voor mensen in de derde wereld. Wanneer hun basis goed is, kunnen zij namelijk beter zorgdragen voor hun leefomgeving. Dit is weer van belang voor het ecosysteem. Ook aan goed onderwijs voor kinderen van boeren in productiefabrieken van bijvoorbeeld chocolade. Daarnaast willen wij ook aandacht vragen voor producten in Nederland en onze eigen omgeving.
Een eerlijke prijs voor melk met het EKO keurmerk draagt ook bij tot het vergroten van de kwaliteit van onze eigen omgeving. Wanneer agrariërs een eerlijke prijs krijgen voor hun melk kunnen zij ook meer zorg dragen aan de natuur. Dit komt dan ook ten goede aan bijvoorbeeld de weidevogels.”

De Watersnip exploiteert de groepsaccommodatie De Rokende Turf. Bezoekers van die accommodatie worden ook gestimuleerd om fairtradeproducten te gebruiken. Van der Eijk: “Tijdens onze vaartochten en vergaderingen schenken wij al fairtrade koffie en thee, maar nu communiceren we dat al voor de definitieve boeking. Wanneer de vergaderruimte op basis van zelfverzorging wordt verhuurd, bieden wij een fairtrade koffie- en thee pakket aan om onze gasten te stimuleren om deze producten te gebruiken.”