Woensdag 8 mei 2019 stapte wethouder Smits in Bodegraven op de fiets en ging langs bij 9 ondernemers in het kader van de Fairtradeweek. Deze ondernemers gebruiken en/of verkopen Fairtrade producten. De wethouder ging met hen in gesprek over de waarde van eerlijke handel en overhandigde vervolgens de Fairtrade raamstickers om dit zichtbaar te maken. 

Fairtradegemeente

De week van 4 tot en met 12 mei) jl. was het internationale Fairtradeweek en werden er over de hele wereld tal van activiteiten georganiseerd rondom het thema eerlijke handel en eerlijke prijs, zo ook in onze gemeente. Bodegraven-Reeuwijk draagt sinds 2017 met trots de titel Fairtradegemeente. Momenteel zijn er lokaal ruim 50 winkels, maatschappelijke organisaties, kerken en horeca-aangelegenheden die Fairtradeproducten gebruiken of verkopen. Dit aantal groeit.

Zichtbaar maken

Dat veel ondernemers het steeds vanzelfsprekender vinden om voor Fairtrade te gaan is nog onvoldoende bekend. De Stichting Fairtrade Bodegraven-Reeuwijk, waar de wethouder ambassadeur van is, gaat stimuleren dat zij dit meer naar buiten brengen. 

Vorig jaar werden ondernemers in Mierenakker – Reeuwijk bezocht door de wethouder, dit jaar waren de ondernemers in Bodegraven aan de beurt. Het gaat hierbij dus niet alleen om koffie, maar ook om vers producten, wijn of hout. 

Fairtrade Bodegraven Reeuwijk

Bezocht werden:
Kapsalon HIZI
Gall en Gall
Formido
Bonjour deli Plaza
Aldi Bodegraven
Complynow
Auditnow
Het Evertshuis
De Munt

Eerlijke bananen

Het landelijke thema van de Fairtrade week was dit keer de Eerlijke Banaan. De Wereldwinkel Bodegraven overhandigde daarom deze week aan al haar klanten een banaan. Daarmee konden zij meedingen naar een klein prijsje, maar vooral stilstaan bij de impact voor de boerenorganisaties en bananenplantages. Deze kunnen door de premie van 1 dollar per doos eerlijke bananen duurzaam en verantwoord produceren.